YANGIN YALITIMI - YANGIN GECİKTİRİCİ ÜRÜNLER VE PASİF YANGIN KORUMA HAKKINDA

 

Yangın dayanımlı ürünlerin kullanımı özellikle 11 Eylül Dünya Ticaret Merkezinde meydana gelen saldırılardan sonra tüm dünyada önemi hızla artmaktadır.

Ülkemizde 1999–2003 yılları arasında, orman yangınları dışında toplam 237 bin 548 yangın çıkmıştır. Bu yangınlarda 1508 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, ilk andaki tespitlere göre yaklaşık 830 milyon ytl tutarında (830 trilyon lira) maddi zarar meydana gelmiştir. Yangın yalıtımının yaygınlaştırılması, can ve mal kayıplarını en az yarı yarıya azaltacaktır.

Yalıtım, yangın söndürülene kadar binanın ayakta kalması için taşıyıcı kısımlara ve güvenli kaçış amacıyla oluşturulan bölümlere uygulanır. Dışarıdan yangının sıçramaması için çatı ve cepheler ile kazan dairesi gibi patlama riski olan yerlere yalıtım yapılır. Duman ve ısının yayılmaması için hava kanallarına ve tesisat borularının geçtiği bölgelere de yangın yalıtımı uygulanır.


Ülkemizde de özellikle hastanalerde ve kamu binalarında, plazalarda, alış-veriş merkezlerinde,hastanelerde ve genel kullanım amaçlı yerlerde  yanmayan veya alevi iletmeyen taşyünü, alçı ve lifli çimento levhalar vb. malzemeler; yapının duvarlarına, tavanlarına, döşemelerine ve hava kanallarına uygulanılmaya başlamıştır.


Kullanılan bu ürünler ile tesisatların duvar, döşeme ve tavanları deldiği yerlerde ısı ile genleşen özel mastikler kullanılarak alev ve dumanın yayılması önlenmesi amaçlanmıştır. Yangından kaçış koridorlarında özel kapı ve cam fitilleri, pencerelerde yangına dayanıklı özel cam üniteleri kullanımı giderek artmaktadır.

© Her Hakkı Saklıdır. Orbis - HomeOrbis 2009-2011